Когато кандидатът идва от левите страни, ние правим всичко възможно, в продължение на месеци, този кандидат да не успее. Този коментар направи евродепутатът от ПЕС/БСП Петър Курумбашев във връзка с неуспешното представяне на България в надпреварата за генерален секретар на ООН и предстоящото изслушване на номинираната за еврокомисар Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ).

„Искам да попитам ние като българи бяхме ли обединени зад Ирина Бокова? (…) Когато кандидатурата идва от левите среди, макар Ирина Бокова да се е откъснала, то не бяха доноси, то не бяха смени, то не беше издигане на паралелен кандидат. Тя беше лично прецакана от българския премиер и българското правителство”, подчерта той в студиото на „Тази неделя”.

Курумбашев ще участва в изслушването на Габриел е комисията по индустрия, иновации и енергетика, като тя ще се яви и пред тази по култура и образование. По думите му е реалистично изслушванията да минат преди началото на парламентарната ваканция през юли. „България не бива да е още 2-3 месеца без еврокомисар”, посочи той.

По темата с разликата между храните в Източна Европа и тези на Запад, Курумбашев коментира, че думата „апартейд” е с европейски произход и, след като е била приложена на друг континент, може би е дошъл моментът да се прилага и тук. Той призна, че от 20 години си купува прах за пране от Гърция именно заради различното качество.

По думите при доказани различия в продукти под една и съща марка ще се действа по линия на ресорните министри в ЕС и Европейската комисия, защото европарламентът не е с големите възможности на националните парламенти.