Това, което се мержелее в демократичните представи на г-н Борисов е нещо средно между управлението на г-н Ердоган и г-н Путин – една опозиция, която изглежда като опозиция, но не е много опозиция. По този начин евродепутатът от ПЕС/БСП Петър Курумбашев коментира приключилия конгрес на левицата и обвиненията на управляващите, че тя е една „дивашка опозиция”.

„ГЕРБ отдавна се занимават с политическо инженерство в България”, отбеляза той и припомни, че 41 НС хората на Бойко Борисов „първо разформироваха листата на групата на РЗС, занимаваха се с мениджмънт в „Синята коалиция”, СДС беше превзето, за да се използва марката (…) ГЕРБ са помагали на доста процеси за разбиването на ДПС и на паралелни формации около ДПС”.

По думите му управляващите осъзнават, че само БСП може да ги свали от власт и затова винаги са подкрепяли различните мнения в БСП и са подклаждали питанията какво се случва вътре в Столетницата – без прожекторът да е така насочен към процесите вътре в ГЕРБ.

„На конгреса не се състоя дебат. Чу се ясно гласът на г-жа Нинова, но не чух отсрещната страна какво иска да каже”, коментира Курумбашев. Според него „възлово” е било отхвърлянето на предложението лидерът на партията отново да се избира от конгреса, а не от партийните членове. Той направи паралел със ситуация, в която президентът се избира само от НС или кметът – от Общинския съвет.

По отношение на противопоставянето между Бойко Борисов и президента Румен Радев, евродепутатът и бивш предизборен съветник на президента посочи, че разговорът за модернизацията на ВВС се води от 15-20 години без никакъв резултат. Курумбашев защити и идеята държавният глава да назначава началника на новия антикорупционен орган с мотива, че няма как избран от управляващите да ги проверява.

Той засегна и темата за командированите работници, като каза, че някои западни държави се опитват да налагат ограничения и на шофьорите заради добрите резултати на нашите фирми на европейския пазар. „Когато някои държави правят бизнес у нас, това е общ пазар. Когато наши фирми започнат да правят бизнес при тях – „Ама чакайте сега, тук има ограничения”, коментира Курумбашев.