Омбудсманът Константин Пенчев настоява за мащабна дискусия при вземането на решение за регламентиране на избора на осигуряване и за пенсионната реформа. В противен случай той ще сезира Конституционния съд, става ясно от съобщение на неговата пресслужба.

Националният омбудсман е изпратил писма на председателя на НС и на парламентарните групи, в които „с безпокойство констатира, че извършените законодателни промени срещат негативен отзвук и неодобрение не само от страна на пенсионноосигурителните дружества, но и от различни организации, а най-вече от гражданите”.

Пенчев посочва, че са постъпили множество искания на граждани да сезира Конституционния съд във връзка с промените в пенсионната система, наложени с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ЛИДЕР.

"Моята твърда позиция е, че промени в законодателството и особено такива в чувствителни области, каквато е пенсионната реформа, трябва да се осъществяват след обстойно обществено обсъждане, като се изследват подробно всички мнения и становища и се дава гласност на различните гледни точки и предложения, с цел да се постигне консенсус по важните въпроси", заявява Константин Пенчев.

"Логично, непрозрачният и прибързан начин на вземане на това законодателно решение, което допуска с акт на Министерския съвет, а не със закон, да се регламентират редът и начинът на осъществяване на избора на осигуряване, предизвика обществено недоволство и възмущение, което заля институцията на омбудсмана на Република България. Към мен с подписка се обърнаха 2 600 граждани и над 200 лица с индивидуални жалби, които не одобряват "национализацията" на средствата им", казва още омбудсманът.

Пенчев напомня, че в края на миналата година управляващото мнозинство е поело ангажимент тези промени да бъдат подложени на обществена дискусия до края на месец март 2015 г.

"Готов съм да бъда домакин на подобна дискусия, в рамките на която да бъде чут и гласът на хората", заявява още общественият защитник.

Омбудсманът подчертава, че ако до края на март надеждите и очакванията на българските граждани за пореден път не бъдат оправдани, ще прецени дали да упражни правомощието си да сезира Конституционния съд.