Приходите намаляват, заеми се вземат, а безвъзмездните пари се губят – това е колелото, в което сме завъртени. Това коментира бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова в студиото на „Лице в лице”.

Тя коментира и предстоящото гласуване в Европейския парламент на доклад, с който той да поиска от ЕК анализ за това „дали България изобщо може да усвоява еврофондове по един законосъобразен начин”. По думите й това не означава автоматично спиране на средствата, но показва липсата на доверие от страна на Брюксел.

Като основание Павлова даде проблемите в земеделския сектор, чистките в администрацията, общото усещане за задкулисие и заобикаляне на правилата, а също и рисковете финансирането на ОП „Околна среда” да бъде спряно със сериозни санкции.

По отношение на последното, депутатът от ГЕРБ посочи, че до края на март парите е трябвало да бъдат отблокирани, но правителството не е анализирало проектите и не е наложило финансова корекция. Павлова припомни, че в подобна ситуация заради аферата „Батко и Братко” парите са били спрени за цяла година, а сега може да се наложи проекти за 3 млрд. лева да бъдат платени от резерва.

В отговор на твърденията, че стотици милиони за земеделие ще бъдат спрени заради нарушения от времето на Мирослав Найденов, Павлова цитира сегашния зам.-министър Явор Гечев, според когото нямало нередности в наддоговарянето и авансовите плащания за бенефициентите.

Павлова категорично отрече и действията на европейските институции да са резултат от донос, дошъл от София. „Аз съм на мнение, че нито един българин не трябва да отива в Брюксел и да казва „Спрете еврофондовете на България”, каза Павлова, но и напомни, че евродепутати от левицата са правили именно това в миналото.

За „Южен поток” и отношенията с Русия

Павлова подчерта, че ГЕРБ и преди, и сега подкрепят проекта за газопровод „Южен поток”, ако той отговаря на българското и европейското законодателства и подизпълнителите по него се избират по прозрачен начин. Тя не пропусна да напомни и за неуспешната визита на енергийния министър Драгомир Стойнев при ресорния еврокомисар Гюнтер Йотингер.

По отношение на санкциите срещу Русия заради украинската криза, Лиляна Павлова заяви, че страната ни към момента няма национална позиция. По думите й „не ни трябват санкции срещу Русия, защото всяка санкция е в ущърб на икономиката, доставките на газ, туризма и т.н.”, но ако има обща европейска позиция, трябва да я подкрепим.

Краят се вижда

„Този парламент е изчерпан. Вече се приемат откровено лобистки закони или чисто популистки в много отношения. Има преразпределение и видимо неразбирателство в гласуванията”, коментира Лиляна Павлова.

В същото време, тя се отнася скептично към заявленията на „Атака” и „България без цензура”, че ще предизвикат предсрочни избори след евровота. По думите й депутатите на Волен Сидеорв в момента се държат като адвокати на кабинета.