До края на годината се очаква повече от 2000 сгради да са със сключени договори за финансиране по националната програма за енергийна ефективност.

Това съобщи в Русе министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която преряза лентата на обновения градски център, предаде кореспондентът на bTV в региона.

До този момент има над 1000 сключени договора и одобрени сгради, а още 1300 са подали документи за одобрение.  Тя каза още, че са факт първите сгради, които се ремонтират.

„Банката за развитие на Съвета на Европа отпусна финансиране, допълващо към тази програма, в размер на 150 млн. евро. Отделно от това ние вече сме водили и преговори и с Европейска инвестиционна банка, и с немската банка KFW, така че смятам, че тази програма има своя потенциал и тя се разраства“, коментира министър Павлова.

До края на годината със средства по европейските фондове ще бъдат санирани още около 150-180 сгради.

Лиляна Павлова съобщи, че в рамките на новата оперативна програма 2014-2020 г. е предвидено европейско финансиране за енергийна ефективност и подобряване на сградите - публична и частна собственост, включително и паметници на културата.

 

 

В Русе тя откри официално обновената централна градска част, включваща участък от ул. „Александровска“, площад „Батенберг” и прилежащите пространства.

Проектът за благоустрояване се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 с над 5.4 млн.лв. Русе вече е преобразен град, разцъфнал и освен своя дух вече възвърна и своя блясък на „перлата на Дунав“, отбеляза Павлова.