Павел Шопов е български политик, но признава, че не е безгрешен. Наскоро в Интернет се появи клипче с неуспешните му опити да постави правилно на главата си слушалки за симултанен превод. Шопов е вторият в Атака след Волен Сидеров. Освен това е заместник-председател на Народното събрание.

Лош ден ли е имал, лош характер ли, носи ли си жълтата книжка в джоба по всяко време... Онова, което ярко отличава Павел Шопов на фона на софийския политически пейзаж е принадлежността към родния град:

„Аз се определям като православен българин, пловдивчанин. Понякога си спомням едно стихотворение на Иван Вазов, който го е писал в Берковица, където е бил мирови съдия за кратко време:

‘Щастлив съм аз, прост провинциал, да тъпча столичната кал’

Известен е с бурните си реакции в пленарната зала и на митингите на Атака, той е сред малцината, готови да се подложат на психотест.

„Ако се реши... само да не се правят и от вас спекулации. Не се притеснявам за себе си. Държал съм го преди много години,” така отговаря вторият в Атака на противниците му, които твърдят, че има жълта книжка.

„И политически и човешки се чувствам ледено спокоен,

понякога дори обвинявам себе си, че нямам емоция,” признава депутатът.

Шопов не се срамува от грешките си. Докато председателства заседанието на парламента една му е любима:

„Още се бъркам в пленарна зала, два пъти съм я правил тази грешка – казвам ‘съдебна зала’ и още сънувам, че водя съдебно заседание, а не пленарно. Оттам може би ми идва един строг израз и ме възприемат като суров човек. Колко години си бил съдия - 10.”

Неженен с мустаци – това е запазената марка на Шопов в личния живот

А срещу несгодите най-близкият до Волен Сидеров има една традиционна рецепта:

„Сега някой може да си каже, че съм луд, добре че не го шепна, но аз вътрешно си повтарям умната молитва и в най-тежки моменти и нощем. Когато не мога да заспя, а това се случва много често, си повтарям молитвата, която ме е научил отец Викентий от Зографския манастир - ‘Господи, Исусе Христе, сине божи, помилуй мене грешния!’. Повтарям си го много пъти, докато тази молитвичка не си свърши работата.”

Павел Шопов получава сигнали от космоса - това не е най-новата му история, а клип, който още обикаля социалните мрежи

Депутатът беше сниман в наглед неудачен опит да си сложи слушалките за симултанен превод не по правилния начин.

Шопов обяснява, че искал просто да ги сложи наопаки, за да са близо до ушите му, за да чува превода, но без да му се налага да постави в ушите си „дунапренчетата”, които не се сменят.

„Единственият начин беше да ги сложа отгоре,” обяснява народният представител и признава, че се погнусил от слушалките. „Слагах ги два пъти, но те просто се изсулваха и падаха надолу и не можех да слушам - единственият начин беше да ги сложа отгоре.”

„Много си сладък с тези слушалчици” – такова съобщение пък получил от старо гадже

леко утешение след появата на смешната сцена в пресата и в електронното пространство.

„Какво да правиш, политиката е жестока обществена действителност. Тя е най-жестоката, в която може да попадне човек,” констатира Павел Шопов.