Патриотите са доволни от изборния резултат и ще продължат обединени. Те обаче няма да призоват избирателите си да подкрепят някой от двамата претенденти на втория тур – кандидатите сами ще трябва да спечелят гласа им. Това стана ясно на пресконференцията на коалиция „Обединени патриоти“ след края на изборния ден.

Според екзитполовете и първите данни на паралелното преброяване кандидатпрезидентската двойка Красимир Каракачанов – Явор Нотев се нарежда на трето място.

Лидерът на Националния фронт за спасение на България (НФСБ) Валери Симеонов изрази задоволството си, че „българският народ има много сериозно патриотично представителство в наше лице и нашата първа голяма победа вече е постигната. Тази победа е уникалното по мащаба си обединение на патриотичните сили в България. Смятаме, че това ще положи началото на нов политически етап“.

„За пореден път патриотичните формации ще изненадат социологията“, коментира Каракачанов, като посочи, че в Русе, Плевен, Долни Дъбник и дори в София в немалка част от секциите с Нотев заемат първо или второ място.

„Изненадахме всички, които правеха прогнози, че патриотите не могат да се обединят. Не вдигахме шум като левицата или десните, водихме нормални, човешки разговори със Симеонов и Волен Сидеров и още през юли излязохме с позиция. Втора изненада е, че не се скарахме по време на кампанията по поста Русия-антирусия – глупави очаквания от хора, които не разбират българския патриотизъм“, добави Каракачанов.

Тази коалиция не е само за президентските избори, тя продължава. Доказахме, че има надежда, има алтернатива на досегашния безпринципен политическия модел и това е българският патриотизъм. Битката продължава. Продължаваме напред и скоро България ще бъде различна, добави лидерът на ВМРО.

Кандидатът за вицепрезидент Явор Нотев добави: „Нито един глас за нас не е загубен, не сме забравили обещанията си. Започваме отлично, ще продължим по същия начин. Пътят, целите са ясни“.

По думите на лидера на „Атака“ Волен Сидеров „сега има нужда от дела. Ситуацията е такава, че има нужда от разумни действия. Направихме нещо добро, направихме това, което хората искаха да видят от нас, и те го оцениха. Не очаквайте от нас екстремни действия за блясък. Не! Ще бъдем както досега последователни, разумни и точни в действията си“.

Патриотизмът и в Европа има подем. Това ще продължи, защото е реакция на лошата политика в света през последните 20 – 30 г. Ние сме лицето на тази реакция, добави Сидеров.

На журналистически въпрос дали ще призоват избирателите си да подкрепят Румен Радев или Цецка Цачева, Каракачанов отговори, че тях хората са гласували по съвест. „Как си представяте да се видим в ролята на чобани, да им кажем: „Гошо или Пешо е по-добър“?. Ако тези двамата са кандидатите, искаме да ги чуем какво мислят по темите, които вълнуват нашите избиратели. Който от тях бъде конкретен, нашите избиратели може би ще го припознаят. Ако продължават да се крият като в миша дупка, както досега, не знам как ще го направят, каза Каракачанов.

Вижте повече във видеото: