„Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО” протестира срещу днешното предложение на Министерски съвет за назначаване на дипломатически постове. Това се посочва в протестна декларация, изпратена под формата на открито писмо до президента Росен Плевнелиев и министър-председателя проф. Георги Близнашки.

На заседанието си днес МС взе решение да предложи на президента да издаде укази за назначаване на извънредни и пълномощни посланици на страната ни в Иран, Катар, Казахстан и Туркменистан. „Подобно решение в последните дни от съществуването на служебния кабинет е продължение на порочните практики за назначаване на дипломатически постове на удобни и партийно послушни лица в края на мандата на всяко едно правителство”, твърдят от Патриотичния фронт (ПФ).

Особено скандално е предложението за извънреден и пълномощен посланик в Катар да бъде назначен бившият евродепутат от ДПС Метин Казак, който не е дипломат от кариерата, се посочва още в декларацията.

Политическата формация остро протестира срещу това решение на служебния кабинет и настоява президентът да не издава указ за назначаване на новите извънредни и пълномощни посланици. „Външната политика на Република България не бива да става за пореден път жертва на задкулисни партийни сделки, а дипломатическите мисии да се превръщат в „топли местенца за партийни активисти”, смятат от ПФ.