Премиерът Бойко Борисов освободи от длъжност заместник-министъра на здравеопазването д-р Стоил Апостолов. Това се случва само един ден след назначението му.

Заповедта за уволнение е връчена сутринта, лично от здравния министър генерал Николай Петров.
Причината – съмнения за злоупотреби в частна болница в Бургас, на която именно д-р Апостолов е бил управител в продължение на една година и половина.

Решението на премиера Бойко Борисов е взето след излъчен репортаж в "Господари на ефира", в който пациентка разказва, че по документи й е направена операция на коляното, а всъщност й е направена само пункция.

„Това, което видях снощи, беше достатъчен аргумент. Още сутринта да го освободя – зам.-министъра Апостолов!”, заяви премиерът.

Пациентката постъпила в частната болница в Бургас с травма в коляното.

Д-р Стоил Апостолов получава заповедта за уволнение сутринта. „Новината ми я съобщи министър Петров. С премиера не съм се чувал. Мисля, че при така стеклите се обстоятелства и високата обществена непримиримост към подобни деяния, реакцията на премиера е правилна. И това е”, коментира той пред bTV.

Той отрича да е имало източване на НЗОК чрез фалшиви епикризи: „Няма злоупотреба. Извършена е интервенция…но има явно фактическа грешка, от което е видно и от документацията, и от ел. отчети. Просто е объркан оперативния протокол. Това е видно и доказуемо”.

В болницата признават за грешка. Твърдят обаче, че взетите пари са едни и същи, тъй като няма разлика в обема на дейността и в номера на клиничната процедура.

В официално становище от болницата съобщиха, че техническият сътрудник, допуснал грешката, е получил дисциплинарно наказание.

Междувременно представители на Националната здравноосигурителна каса и на Изпълнителната агенция "Медицински одит" подготвят щателна проверка на частната болница в Бургас. Все още не е ясно кой ще заеме поста на уволнения заместник-министър.