Великденски добавки за пенсионерите ще има, но не за всички. По 40 лева за празника ще получат най-бедните. Постъпленията в бюджета за първите два месеца на годината го позволяват, съобщи премиерът Огнян Герджиков.

С априлските си пенсии само най-бедните пенсионери ще вземат по 40 лева. За това са осигурени 51 милиона лева. Парите са от по-големите приходи в бюджета през януари и февруари.

Кабинетът отчете и първия месец от управлението си.

„Ако ние не бяхме направили това (добавките за пенсиите-б.р.), щяхме да бъдем обвинени, че ние сме едно немощно правителство, което не съумява да намери това, което дължим на най-бедната прослойка...”, заяви Огнян Герджиков.

Министър-председателят за първи път допусна варианта кабинетът да остане да управлява и след изборите: „Никой не знае какво ще се случи, нагласите са кабинетът да има живот 2 и половина - три месеца, но не е изключено да се влезе в спирала. Независимо от това, ние ще изпълняваме докрай задълженията си, освен ако президентът Радев не реши да назначи друг служебен кабинет.

Ако кабинетът „Герджиков” остане да управлява и след изборите, ще се наложи да номинира еврокомисар, за да не се забави подготовката на европредседателството. В момента забавянето от ноември миналата година било преодоляно.

Правителството набеляза и приоритети с по-далечен хоризонт от 26 март. Например, в областта на енергетиката приоритет е старта на изграждането на интерконектора между България и Гърция на първи януари 2018 г.