АБВ ще има такъв резултат на евроизборите, който ще е повече от сбора на 4 социологически агенции. Такава прогноза направи лидерът на формацията Георги Първанов пред bTV. По думите му, и след този вот на 25 май, АБВ ще продължи в политическата битка на всички следващи избори – „вероятно в подобна конфигурация ще продължим да утвърждаваме тази „марка” – ще се борим срещу тиранина”.

Въпреки че не пожела да назове поименно „тиранина” на политическата сцена у нас, президентът в периода 2002-2012 г. обясни, че дълго време начинът на управление на България не се е вписвал в представите му за демократичен процес. „ГЕРБ мачкаха и слагаха техни хора (на ключовите места във властта – бел. ред.). Сега става същото, но се прави със злоба и реваншизъм – тоест, ако преди имаше чистка, сега е лов на вещици”, посочи Първанов.

В личен план той допълни, че битката му е срещу противоречивия политически образ Делян Пеевски. „Позитано” поставя БСП в положение „дама под чехъл”, защото всичко се ръководи от ДПС, в частност от Пеевски. Не може една империя, придобита по незнайно какъв начин и разполагаща с цялата държавна машина, да определя накъде да върви страната – това е личният момент за мен в битката. Може да го предложат и за шеф на ООН – това само показва, че на тях не им пука за общественото мнение”, поясни политикът.

Във връзка със задкулисното управление у нас Първанов посочи още, че кабинетът е слаб, с вързани ръце. „Големите въпроси се решават в партийните централи – пример за това са онези 500 млн. лева за регионите, които бяха разпределени от централите, друг пример е назначението на новия ръководител на Сметната палата”, каза още лидерът на АБВ, допълвайки, че вече е поставено съмнение в работата на одитната институция.

Въпреки всичко социалистът, изключен наскоро от редиците на БСП, не съжалява, че навремето е посочил именно Сергей Станишев за лидер на „столетницата”. „Такива са били възможностите. Нека други да преценяват дали е бил правилният избор. Аз досега никога никой не съм наричал предател и никой не съм изключвал от партията. Затова с направеното от него (изключването на Първанов и Калфин от БСП – бел.ред.) не става дума само за предателство, става дума за нещо от времената на Сталин”.