На националното съвещание на БСП в Пловдив социалистите ще обсъждат актуалните политически задачи, които стоят пред левицата за участието в европейските избори, работата на структурите на партията и подготовката и участието в тези избори.

По отношение на това дали ще се коментира дилемата с АБВ и изключването на Георги Първанов, Маргарита Стоилова от БСП заяви пред bTV, че това не е най-важният въпрос. "Имаме много по-важни задачи. В хода на дискусията може да възникнат и такива въпроси, но не това е дневният ред на нашето национално съвещание", коментира тя.

„Предлагам да направим още един опит в името на единството и на тези, които за определен период са олицетворявали БСП. Призовавам проектът АБВ отново да бъде вкаран във фризера до приключването на европейските избори”. Това каза Янаки Стоилов на конференцията.

„Политическите опоненти на БСП са доволни, защото след като двете вълни от протести не свалиха управлението, след като то овладя бежанската вълна, сега БСП се атакува отвътре”, коментира Стоилов.

„Георги Първанов наистина успя да разтревожи партията. Той предлага шок, който да я разтърси, като че ли не видяхме до какво доведе шоковата терапия в областта на икономиката”, каза още Стоилов.

Той призна, че част от претенциите на АБВ към ръководството на БСП са основателни, но попита защо тези въпроси не се решават вътре в пртията. Според него шансовете за тези хора да спечелят мандат в предстоящите избори за ЕП са илюзорни.

Докато социалистите се събираха, протестиращи срещу правителството нсъщо дойдоха пред сградата на Международния панаир в Пловдив.