На „Позитано” 20 има един човек, който от години държи БСП като заложник. Такъв коментар направи президентът Георги Първанов пред обществената телевизия, без да уточни кой е този човек.

Той посочи, че за три месеца БСП е провела само един пленум - в момент, когато в страната ври и кипи. „В същото време политиката на правителството се реди незнайно къде и от кого”, коментира Първанов.

Два дни преди да представи своя нов проект, той уточни, че няма амбиции да става отново председател на левицата, нито да създава нова лява формация.

„Аз съм човек, който като партиен лидер е постигнал повече и да започвам от начало е нелепо”, обясни президентът прекарал два мандата на „Дондуков” 2.

Георги Първанов е избрал да представи новия си проект в неделя, Деня на независимостта. Той е вдъхновен от „дефицита на идеи и на личности” и ще има за цел да изведе на преден план хората, които вече са успели и са се доказали, за да влязат те в управлението на страната.

„Не е нужна нова партия. Една нова партия няма да обогати идейния облик на управлението. По-скоро трябва да потърсим консолидация на лявото и центъра”, коментира Първанов.

Според бившия лидер на БСП партията трябва да изчисти своята лява идентичност и да определи параметрите на коалиционния компромис, защото всяко следващо управление вече ще налага тази формула.

Той отхвърли тезата, че руши единството на левицата. „Има още преди 100 години постановка за единството, че това означава единодействие, но не единомислие", обясни бившият лидер.

Първанов изрази скептицизъм за успеха на вота на недоверие, внесен от ГЕРБ. Той обаче е убеден, че вотът ще има мобилизиращ ефект за управляващите.
Според Георги Първанов в момента всеки говори, но никой не мисли за избори.