Тройната коалиция стоеше много по-добре от тайната коалиция сега. Това заяви в студиото на „Лице в лице” президентът (2002 г. – 2012 г.) Георги Първанов. Според него липсата на ясно коалиционно споразумение води до това, че „ДПС бавно, но сигурно овладява територия”, като същото правят и задкулисни кръгове.

На този фон, той подчерта, че форматът 8:5:3 от периода 2005 г. – 2009 г. е бил нужен за композицията на Министерски съвет, но нищо не е налагало той да се разпростира по всички нива на йерархията.

Първанов коментира, че възприетият от сегашната власт формат на програмното експертно правителство се е превърнал в начин политиката да се определя от „някой извън легитимните маханизми”. „След като не БСП решава кой ще бъде министър и какви ще са данъците и енергийната политика, значи го прави някой друг”, посочи президентът.

Той изрази мнение, че ако не може да има ефективно управление и всяка стъпка бива блокирана, може би е по-добре лидерът Сергей Станишев да склони на предсрочни избори, които да осигурят „по-здраво мнозинство с по-ясни принципи”.

Първанов беше категоричен в оценката си за представянето на левицата на вота през май 2013 г.: „Това беше един слаб резултат, който ни връзва ръцете в управлението”.

Какво става с АБВ?

Според Георги Първанов, раздухваната в медиите информация за напускането на екипа му от Нидал Ангафари е „противеовес на тези 1000 души в Монтана, които минаха в АБВ”. Президентът заяви, че няма да коментира въпроси, които са възникнали „в експертното осигуряване на АБВ”.

Той подчерта, че целта на него и съратниците му е да покажат различията си по отношение на всички и най-вече на ГЕРБ. „В БСП не може да стане, зашото там дебатът отдавна не върви”, заяви Първанов.

Президентът отново се възъдржа от коментар кои партии ще се включат в коалиция за евровота заедно с движение АБВ. Първанов подчерта, че тръгва към изборите с гражданска коалиция и политическите сили ще се включат на втория етап.

Поглед назад

Първанов подчерта, че още преди да рестартира проекта си АБВ е имал предложение за ясно определяне на твърдите приоритети и коалиционните компромиси.
Бившият държавен глава отговори на обвиненията, че с действията си помага на ГЕРБ: „За ГЕРБ е работил този, който им е подарил 5, 6 и повече победи; този, който дискредитира моралния образ на левицата”.

Първанов се върна и към мажоритарния елемент в парламентарните избори през 2009 г. – ход, за който също е критикуван днес от БСП. Според него, грешка на Столетницата е, че не е могла да състави листа от достатъчно разпознаваеми кандидати. Той запита защо самият председател не се е кандидатирал и след това коментира, че Сергей Станишев има „страх” от такъв тип надпревара.

Поглед още по-назад – до днес

Георги Първанов за пореден път заяви, че връщането на мандата от 1997 г. е лично решение на него и Николай Добрев, като то е било базирано на анализ на покойния вътрешен министър и консултации с експерти.

Бившият държавен глава призна, че до последно двамата са работели и по варианти за правителство и програма, тъй като искали да са сигурни, че всички възможности са били проучени. Първанов потвърди също, че Николай Добрев се е срещал с Иван Костов още преди началото на протестите пред парламента. Това било в името на „плавен преход без катаклизми”.

Първанов направи аналогия между днешните сблъсъци в Пловдив и тези от 1997 г. „Трябва много бърза реакция на институциите, ситуацията е доста сложна, трябват зрялост, мъдрост и разум. Ключовата дума през 1997 г. беше „разум”, заяви той и подчерта, че е нужно свикването на Консултативния съвет за национална сигурност.