След като определи оставката си като „протест срещу онова, което става в парламента изобщо”, лидерът на АБВ Георги Първанов стигна до още по-глобални философски разсъждения за действието си, което бе провокирано от рязката промяна в позициите на парламентарната група на АБВ относно дълга от 16 млрд. лв. В последния момент депутатите от АБВ подкрепиха решението, въпреки волята на своя лидер.

„Дебатът е заради начина на управление. Имате един модел на управление, който е разчетен върху това да се докара голям обем чужди инвестиции. Позволете тази нескромност, с моя екип докарахме 16 млрд. лв. инвестиции с Големия шлем – „Белене” и „Южен поток” са 16 млрд. лв. инвестиции. Има и друг модел управление, който прави Голям шлем със заем от 16 млрд. лв. Ето срещу това се боря аз и съм несъгласен”, коментира Първанов в „Шоуто на Слави” по bTV в петък вечерта.

Той обаче не спомена разходите за двата мегапроекта, които в крайна сметка не бяха реализирани – този за Втора атомна централа е замразен безсрочно, а този за газопровода бе отписан от руската страна в края на 2014 г. след продължителни проблеми с европейското законодателство.

„Оставката има два аспекта – единия е личен. Дори бас направих, че парламентарната група ще гласува против заема от 16 млрд. лв. и се случи точно обратното. Когато групата гласува против моето решение – „за” заема, в моите разбирания за чест, достойнство и морал беше да си подам оставката”, каза Георги Първанов и подчерта, че неговият акт е в съзвучие с европейската практика и е въпрос на морал, който по думите му е дефицит в българския политически живот.

„Има и един чисто политически мотив – аз нямам други постове и нямам друг начин да протестирам срещу този порочен начин, по който беше приет този заем. Можех да направя скромен протест като „Атака” и БСП, но моят протест е оставката”, продължи Първанов с лека ирония.

Заемът като победа на АБВ

Лидерът на АБВ и президент на България между 2002 г. и 2012 г. не пропусна да се опита да извлече политически дивидент от приемането на заема, срещу който той самият беше против.

„Станахме свидетели на поредица от лъжи на г-н Горанов. 20 дни го убеждаваме, че сумата е надписан – старите дългове не са 12 млрд. лв., а 9 млрд. лв. Той в 12 без 5 той свали 2 млрд. лв. Тук има нещо много дълбоко фалшиво. В крайна сметка това, което обяви Горанов, беше много близко до експертните оценки на АБВ”, изтъкна Георги Първанов.

„Аз имам усещането за една малка победа – нашите депутати са убедили министъра да не харчи 2 млрд. лв. Най-естественото беше законопроектът да се изтегли”, подочи той.

„Аз като човек в оставка е неестествено, но някой трябва да поиска оставката на Горанов – той си играе с милиардите като стой, та гледай – 2 млрд. лв. отгоре, 2 млрд. лв. отдолу – какво правим?”, намекна още лидерът на АБВ.

Той отново настоя онези 4 млрд. лв. от новия заем, предвидени за бъдещи дефицити, да бъдат обвързани с инвестиционна стратегия.

„Има и живот след политиката”

„Ако ми приемат оставката, чудесно. Има живот и след политиката. Дали ще я приемат, или не, е въпрос на технология, но се надявам да разберат сигнала. Европейската практика е да се подава оставка – въпрос на морал”, подчерта още Георги Първанов.

„И да приемат оставката ми, тези хора ще ми останат приятели, с тях сме живели години. Огорчение има. Групата работи добре и има своето бъдеще, но съжалявам, че пропуснаха най-важното решение в годината. Сега беше моментът да се покаже характер, воля, професионализъм”, продължи лидерът на АБВ и призна, че е поддържал връзка с депутатите до последния момент, когато очевидно „не е имало чуваемост”.

„Това не е коалиция”

Макар да е част от управлението и на страната с един вицепремиер – Ивайло Калфин, във втория кабинет „Борисов”, АБВ не е част от коалиция, според лидера й Георг Първанов.

„Това не е коалиция, а просто едно партньорство, но с времето става ясно, че и това не е така. Високомерието на Борисов се възражда в много по-голяма степен”, коментира той.

„Оптимист бях преди 7-8 години, когато образът на България беше добър и нямаше тежки безумни разправии между политиците на лично ниво. С Костов сме имали люти битки, но винаги на принципна основа”, заяви накрая Георги Първанов.