Договорка между ГЕРБ и ДПС за референдума с дългосрочен план президентските избори откри лидерът на АБВ Георги Първанов. В „Лице в лице” по bTV той обяви, че партията с лидер Лютви Местан диктува как да се развива пряката демокрация. Коментарът му бе по повод отхвърлените в пленарна зала предложения на АБВ за предстоящия референдум. Първанов каза още, че скоро се е срещал с премиера Бойко Борисов, но след „съюзнически” разговор, в него остава колебанието за действията на ГЕРБ.

„Това, което стана днес, може да се изтълкува като един опит да се отложи отново пряката демокрация. Нежеланието на ГЕРБ да приеме други законови предложения. Някой друг, най-вече ДПС, диктува как да се развива пряката демокрация. На есен ни чака една имитация.  Разочароваме хората и ги отблъскваме от идеята за пряката демокрация(...)

Очевидно има договорка между ГЕРБ и ДПС. Ползата е, че ДПС е една от малкото формации, които не са заинтересовани да се случи този референдум, особено в частта за задължителното гласуване. ГЕРБ играе играта на ДПС. ГЕРБ печели средно стратегически с оглед на президентските избори”, заяви Първанов.

Той отказа да коментира въпроса с нова негова кандидатура за президент с аргумента, че е твърде рано да се правят каквито и да било конкретни номинации: „АБВ има не двама, а поне половин дузина кандидати, които биха могли да играят много убедително на президентските избори. Искаме диалогът да се състои и едва тогава да излезем на пазара с конкретни предложения”.