Лидерът на последната класирала се в парламента партия Георги Първанов обяви в петък, че не е запознат за какво точно ще са разговорите, които ГЕРБ започва от другата седмица.

Мъм момента в коалиция АБВ не разполагаме с нищо конкретно за възможните теми при консултации за съставяне на правителство, инициирани от ГЕРБ, заяви Първанов.

ГЕРБ иска от нас да предоставим предварително писмено становище за ключови за разговора въпроси, обясни той.

Първанов посочи, че чете в медиите извадки, от които разбира, че АБВ трябва да вземе отношение към финансирането на безплатните занимални. Това сигурно е много важно. Но ми се струва че каруцата е поставена пред коня, коментира Първанов. Той напомни, че "трябваше да има теми, които да определят характера и темите на разговорите".

Долавям недостатъчна коалиционна култура, която проявява ГЕРБ, за да не кажа, че може би ще имитират преговори в близките седмици, за да печелят време да изпипат детайлите по вече договореното правителство и да обявят това като ни използват нас за параван, каза лидерът на АБВ.

Става дума за нормално функциониране на българския парламент – да видим къде се сближават позициите на парламентарните групи.

Според Първанов е важно на консултациите да се види кое е акцентът в бюджетната сфера. В енергийната – дали е достатъчно само за "мариците" и компренсиране при евентуално вдигане на цените или да видим каква да бъде енергийната стратегия. Ще видим ли тази стратегия, ще видим ли мястото на новите ядрени мощности. Смятаме, че трябва да се активизира работата по "Южен поток" както по преговорите с Брюксел, така и по преговорите с Брюксел, които бяха опорочени от предишното правителство, заяви Първанов.

Ивайло Калфин е номиниран за ръководител на ПГ на коалиция АБВ и той ще ръководи и групата по преговорите, в която ще участват зам.-председателите.