Бившият правосъден министър Христо Иванов оглави нова партия. Учредителите и членовете на Движение "Да, България" декларират, че нямат връзка с бившата Държавна сигурност. Непознато за българската реалност учредителите на най-новата партия за 2017 г. чакаха на дълга опашка, за да се регистрират.

Правостоящи, дори и в предверието на залата, гласуваха в продължение на няколко часа.

Според Христо Иванов новата партия ще въведе в политиката понятието характер.

„Времето на мълчаливите, тихи послушковци, без биография, които си записват едни указания,  трябва да приключи”, заяви Христо Иванов.

Партията има подкрепата на 4500 членове и над 500 дарители, които до момента са набрали 90 000 лв. Цялата организация на учредителното събрание и регистрацията на партията е дело на доброволци. „Да, България” ще участва на предстоящите парламентарни избори.

„Начинът, по който се финансираме, е много широка база дарители – вече над 500 души са дали различни суми. Ще отчитаме и харчовете”, поясни по-рано днес бившият правосъден министър Христо Иванов.

По думите му именно този начин на финансиране е най-добрият вариант да се гарантира политическа независимост на новата партия.

„Доказано е, че най-голямата верижка, на която политиците попадат в зависимост, са въпросите за финансирането”, поясни Иванов.

„Нашата цел е не просто да се борим с корупцията – това е средство, за да може да гарантираме обрат, включително и икономически”, заяви бившият правосъден министър.

„Въпросът не е да сме изолирани политика от бизнес, а да има ясни правила. Нашата заявка е, че ще изработим и внесен един закон за лобизма”, допълни той.

Христо Иванов е кандидат за лидер на партията.