Близо 13 милиона лева са изхарчили на последните парламентарни избори 20 политически партии и коалиции. Всички те са представили навреме отчетите си за вота пред Сметната палата.

Припомняме, предсрочният вот се състоя през 2014 г. и сегашният състав на парламента, управляващото мнозинство и правителството са пряк резултат от него.

От похарчените 12 786 000 лева, над 7 милиона са държавна субсидия. Два милиона и двеста хиляди са от членски внос.

1.896 млн. лева са от дарения, 903 000 са средства от кандидати.

Близо два милиона лева са били получените дарения за кампанията, а самите кандидати за депутати са дали лични свои пари в размер на 903 хиляди лева.

Медийните пакети, отпускани от държавата, са били на стойност 457 хиляди лева.

Има ли нарушения?

Една политическа партия не е представила информация за името на физическо лице, предоставило за предизборната кампания вещ за безвъзмездно ползване, вида и описанието на веща, срока на ползването й, както и декларация за собственост на предоставената вещ.

Две партии и две коалиции от партии не са представили информация за имената на дарители, вида, целта и стойността на направените дарения. Две партии и две коалиции са представили декларации на дарители за произхода на дарените средства на стойност над една минимална работна заплата.

Две партии и три коалиции от партии не са представили декларации на издигнати от тях кандидати за произхода на предоставените от тях средства на стойност над една минимална работна заплата.

Спазени са законовите изисквания за набиране на приходи за предизборните кампании от 18 политически субекта. Установено е финансиране на една политическа партия и една коалиция от партии от юридически лица, като партията не е включила в отчета си това финансиране.

Установени са неточно отчетени приходи от четири партии и една коалиция в общ размер 131 хил. лв. Изискването за получаване на приходи в размер над 1 000 лв. по банков път е нарушено от една партия.

Кой колко?

ГЕРБ не декларират дарители, а в регистъра има 33 записа за безвъзмездно предоставени автомобили и организационно-техническа дейност. Впечатляващите 149 предизборните договора са сключени с медии и рекламни агенции.

БСП имат 83 дарители, 187 пъти кандидати са финансирали кампанията на левицата. Освен това 70 души са предоставили безвъзмездно вещи, пари или услуги.

ДПС, подобно на ГЕРБ, не обявяват дарители. Те обаче имат истинска автофлота от 457 автомобила, предоставени безвъзмездно за предизборни нужди. Договорите с медии и рекламни агенции са 56, като хората на Риза, Карадайъ и Казак са от малкото, които ясно са посочили каква дейност е предвидена във всеки контракт.

Реформаторите имат най-много дарители сред основните партии – на дясното обединение са помогнали 190 души. Четирима са предоставили безвъзмездно коли. 22-ма кандидати са дали от джоба си пари за кампанията. Договорите с медии и рекламни агенции са 47.