Предизборната кампания започва от утре и партиите официално влизат в битка за гласовете на хората.

В годината на последните местни избори, 2011 г., ГЕРБ превзе 83 общини и 14 областни града. БСП се похвали със 74 кмета, в това число и областните. За ДПС числото на победата беше 37, а десните коалиции имаха влияние само в някои общини.

Снимка: bTV

Какви са бъдещите планове на старите партии и новите играчи?

ГЕРБ иска 100 кметски места. Плановете на БСП са за 70 кмета, а на ДПС - 40. Партиите в Реформаторския блок за първи път излизат под тази марка на местен вот, но мислят, че имат потенциал в 30-40 общини.

Снимка: bTV

Някои партии пък просто искат по-добър резултат от този на парламентарния вот.

Призивите, с които политическите сили смятат да печелят избиратели

Още преди да е започнала кампанията ГЕРБ обяви победа. От партията казаха, че имат 14 сигурни кметове в общини, където кандидатите са само по един.

От партията вече са готови с рекламните материали, залагат на новите технологии. Слоганът им е „Видими резултати". Ясно е и колко ще струва пътят към сърцата на избирателите.

„Мога да кажа, че към настоящия момент проектоюджета, който сме предвидили, е към 4 млн. лв.”, съобщи Цветан Цветанов.

Основният опонент на ГЕРБ в местния вот, БСП, залага на мотото: „За хората и общините”. А срещи с избиратели текат и в парламента.

„Кебапчета не очаквайте от нас. Вероятно концерти ще има, ние залагаме на близостта с хората”, обясни депутатът от БСП-Лява България Чавдар Георгиев.

В Реформаторския блок имат мото, но доизчистват рекламните материали. Те ще предлагат на избирателите „Истинските решения".

„Това, което аз препоръчвам като шеф на национален щаб, е разговор с всеки отделен човек, с всяка общност и с всяка гилдия”, каза Найден Зеленогорски, председател на предизборния щаб на Реформаторския блок. 

Здрави обувки препоръча на своите колеги депутатът от НФСБ Димитър Байрактаров, защото няма да разчитат на кебапчета, а на срещи с избирателите.    

„При нас кампаниите винаги са били доста по-скромни, от типа да скъсаш един-два чифта обувки”.

И все пак партньорите в управлението трябва да се подготвят за сериозна битка, защото от изхода на местните избори зависи подкрепата и за властта. Експертите предупреждават, че

на тези местни избори може да настъпи хаос с бюлетините

Във всяка община партиите ще бъдат с различен номер, тъй като жребият тази година не беше теглен централизирано. Може да има объркване дори и с имената. В Пазарджик например двама от кандидатите са съименници - Тодор Попов.