Без дебати депутатите облякоха в закон решението за намаляване на партийните субсидии за 2014 г. от 12 лв. на 11 лв. на действителен глас, взето на семинара на правителството и подкрепящите го партии БСП и ДПС на семинара в Боровец.

Предложението, в което липсваше конкретно число, влезе в Народното събрание чрез председателя на Бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС. Той посочи и сумата от 1 лв.  Промяната в член 63 в Закона за държавния бюджет беше приета в комисията преди седмица с въздържанието на членовете от ГЕРБ.

Той защити минималното намаляване с аргумента, че е по-добре субсидиите да бъдат намалени с 1 лв. на глас, отколкото с 0 лв. „Партийната субсидия замества обръчите от фирми около партиите. Ще се върнат, ако няма субсидия”, допълни той като аргумент срещу премахването на партийното субсидиране от държавния бюджет.

Днес в полза на мярката на извънредното заседание на парламента в понеделник гласуваха 104 депутати, четирима бяха „против”, а 38 се въздържаха. В началото заради липса на кворум беше дадена 20-минутна почивка.

Депутатите отхвърлиха предложението на „Атака" партиите да нямат държавна субсидия, както и предложението на Георги Кадиев от левицата субсидията да бъде намалена на 6 лева на получен действителен глас.