Размерът на субсидиите на партиите ще остава в политическата сила, независимо от това дали даден депутат реши да я напусне. Това е записано в Закона за политическите партии, който беше приет на първо четене.

Най-общо казано, ако законът влезе в сила, партийната субсидия няма вече да следва депутата в случай, че той смени политическата си принадлежност.

Проектът забранява в названията на партии да се повтарят изцяло или частично имената на други сдружения. Това не трябва да важи за партиите регистрирани до 30 юни тази година.

Забраната удря директно по учредената на 1 юли партия на Меглена Кунева "България на гражданите".

Вероятно обаче текстът ще бъде променен между двете четения. Вносителите от РЗС обясниха, че става въпрос за печатна грешка и ограничението всъщност ще важи от 1 юли догодина.

Според промените, за регистрацията на партия са нужни минимум хиляда учредители и 5 хиляди членове.

"Каква е тая партия, дето не може да събере пет хиляди подписа да се регистрира? Това не е партия, това е доброволно формирование на хора, които са седнали да си говорят просто нещо", коментира Искра Фидосова, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.

"Това, че примката от европейския доклад се е разхлабила, не означава, че управляващите могат да си правят каквото си поискат", възмути се от своя страна Мая Манолова, депутат от Коалиция за България.