Народното събрание прие на първо четене поправка в закона за досиетата, която позволява осветяването на досиетата на кредитните милионери. Предложението за това бе внесено от „Синята коалиция” и срещна подкрепата на всички парламентарни сили.

Преди два месеца стана ясно, че в закона за досиетата има несъответствие, което прави невъзможно разкриването на кредитните милионери, които са били съпричастни към репресивния апарат на комунистическия режим.

Тогава председателят на органа, разкриващ тайните на ДС, Евтим Костадинов (бивш депутат от КБ –бел.ред.) обясни, че в закона е записано, че задължително се установява принадлежност на лицата, посочени като длъжници или са били членове на управителен или контролен орган на предприятие, посочено като длъжник по Закона за информация относно необслужвани кредити. Тези лица обаче не фигурират в списъците на закона за разкриване на досиетата.

Това доведе до парадоксалното положение, при което комисията е длъжна да провери принадлежността към ДС на кредитните милионери, но не й да оповести имената на съпричастните към службите за сигурност от преди 1989-та година.

„Искаме да се знае каква е била ролята на ДС в развитието на страната, особено по време на прехода, за да разберем какво е било финансовото и икономическото състояние на страната, как изчезнаха парите, кой и как разпореди това”, коментира Екатерина Михайлова от ДСБ, която е сред вносителите на поправката в закона.

„Определени хора успяха да присвоят достатъчно сериозни количества пари и искаме да знаем каква е ролята на тези с принадлежност към тайните служби в този процес”, добави Михайлова.

Голям обществен интерес предизвикват хората, забогатели през кредити – т.нар. кредитни милионери. Тяхната зависимост и връзки с бившия репресивния апарат на комунистическата държава трябва да стане част от закона, за да може комисията да извърши необходимата проверка, пише в мотивите на вносителите на поправките.

По време на дискусията Янаки Стоилов от БСП и Павел Шопов от "Атака" поискаха освен осветяването на кредитните милионери, те да бъдат включени и в Закона за конфискацията, защото е по-важно да се провери къде отишли парите и как са забогатели.