Депутатите избраха Пламен Цеков за управител на Националната здравноосигурителна каса с мандат до февруари 2015 г. Кандидатурата подкрепиха от ГЕРБ, Синята коалиция, "Атака" и независими народни представители. Двама от БСП бяха "против ", останалите от левицата се въздържаха. ДПС също се въздържа при вота.

До избор на нов директор се стигна, след като Нели Нешева подаде оставка заради скандала с раздадени високи бонуси в касата. Временно поста заема заместничката й - Марияна Василева, която взела по-голям бонус, но не подаде оставка.

В парламента името на Пламен Цеков беше замесено в скандала с така наречената "наркопоправка", довела до по-свободна реклама на наркотични вещества. При номинацията д-р Цеков обеща работата на касата да бъде прозрачна, бонусите да бъдат по-скоро символични, а лекарства, които плаща касата - да поевтинеят.
 
Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова представи номинацията му от парламентарната трибуна. Фидосова очерта профила на управителя  - да не допуска задкулисни сделки, професионалист, доказал качества и умения в сферата на здравеопазването, човек с морал, чест, управленски опит.

Интереси

"НЗОК по закон е купувач на медицински услуги. Няма как да съвпадат интересите на правителството и останалите институции с това, което защитава управителят на НЗОК. Той защитава публичните интереси", заяви Хасан Адемов от ДПС.

Според него управлението на такива институции в никакъв случай не трябва да бъде подвластно на политическа конюнктура и партиен интерес.

По време на управлението на ГЕРБ това ще бъде четвъртият управител на НЗОК, отбеляза депутатът и поздрави Цеков, че се е съгласил да бъде номиниран. Адемов обясни още, че е трябвало да се потърси консенсус, защото в НЗОК не са парите само на ГЕРБ, а на всички.

Партийно

Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев отвърна в лично обяснение:

„Г-н Адемов, наистина смятам, че, когато имаме кандидатура, трябва да я съгласуваме и това го отчитам като пропуск. За друго устройство на държавата не съм чувал, освен партийното – израз на демократичност. 22 години сте в управлението на държавата, ние сме от скоро. 22 години вие управлявахте тази държава и то по скрит начин. За първи път сте в опозиция и явно затова си променихте позициите”, посочи Велчев.

Пламен Цеков или Цеко Пламенов?

Дали управителят ще се казва Пламен Цеков или Цеко Пламенов няма особено значение, смята Мая Манолова от Коалиция за България. Мая Манолова заяви, че изборът е формален и припомни, че Цеков ще бъде четвъртият ръководител на НЗОК от ГЕРБ.

"Предполагам, че следващият кандидат за шеф на НЗОК вече загрява на тъчлинията или вече е сложил жезъла в раницата", каза Манолова.

Тя попита дали, например, той ще повлияе на сключването на договорите с болниците, защото те вече са сключени - при това в полза на частните и най–големите болници. Манолова обяви и един парадокс за сключен договор с новооткрита болница, която няма разрешение за ползване.

Тя прогнозира, че "скандалът с неравномерното разпределение и не по правилата на пари за болници тепърва предстои".

Според нея едно от предимствата на Цеков е това, че идва от НС и знае нещо, което неговите предшественици са пренебрегвали. Манолова обаче отбеляза, че ще му е необходима парламентарна подкрепа.

Одит

От Синята коалиция пък внесоха предложение парламентът да възложи на Сметната палата цялостен одит по изразходването на средствата за централни доставки на лекарства. "Сините" предлагат периода на проверката да е 2005- 2011 година, а заключението да бъде внесено в парламента до 30 май.

От Синята коалиция казаха, че ще гласуват „за” номинацията на Цеков при условие, че каже от трибуната кой го е накарал да внесе текста на наркопоправката.

Всички в тази зала знаят кой е отговорникът за тази поправка. Срамното е, че накарахте един добър лекар от Лом да понесе отговорността за нея, каза депутатът Ваньо Шарков.

Десният депутат посочи и проблемите, с които, според него, ще се сблъска новият управител - "горещият картоф" -
демонополизацията, рамковото договаряне, цените на медикаментите и отстъпките, които трябва да бъдат договаряни с доставчиците.

Пламен Цеков благодари на всички, които са се изказали положително и за градивните критики и обеща да се вслуша в съветите на депутатите.