Парламентът ще работи в сряда, след като БСП и ДПС се съгласиха да включат в дневния ред актуализация на държавния бюджет и на този на НЗОК. Условието бе поставено от ГЕРБ в понеделник и преповторено днес. Президентът също настоя за ремонт на бюджетите преди ден. Сега се очаква крачка да направи Министерски съвет, който да внесе предложенията.

На консултациите, инициирани от председателя на Народното събрание Михаил Миков, присъстваха членове всички представени е него групи без „Атака”, който методично изпълняват обещанието си за бойкот.

Трите партии са се съгласили още от утре да започнат работа по гласуваната още миналата сряда програма, както и да не се възползват от правото си за внасяне на допълнителни предложения. Нещо което бе договорено още при консултациите при президента Росен Плевнелиев, но неизпълнението му доведе до замразяване на дейността на законотворците.

Единствената допълнена точка е за актуализация на бюджета на здравната каса.

„Знаете, нечестивците говорят, написаното остава. Утре в 09.00 часа, ако това е дневният ред, ще бъда в парламента. Ако управляващите дойдат на работа, ще гласуваме това, което Миков ни е предложил. Всички други движения по този дневен ред, ще считаме за провокация към нас", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Днес следобед представители на ръководството на ПГ на Коалиция за България заедно с Емил Райнов, който е заместник-председател на Комисията по здравеопазване, ще имат среща с представители на НЗОК и с представители на Лекарския съюз. Там допълнително ще бъде уточнена нашата позиция и в случай, че бъде приета актуализацията на заседание на Министерския съвет в сряда, ние сме готови да разглеждаме актуализацията на бюджета на НЗОК”, изрази готовност от името на БСП председателят на ПГ на социалистите Атанас Мерджанов.

„Ако Министерски съвет предложи проект за актуализация на бюджета на НЗОК и в тази част и републиканския бюджет, ПГ на ДПС ще подкрепи предложение за актуализация на бюджета. Не ме питайте за конкретните параметри на актуализацията, защото това е въпрос от изключителните компетенции на Министерски съвет, но ДПС е на категорична позиция, че тежкият проблем в сектор „Здравеопазване” трябва да бъде решен и явно надеждното решение е в актуализацията на бюджета на НЗОК”, каза лидерът на ДПС Лютви Местан.

Малко по-рано през деня предложението за актуализация на бюджета на Здравната каса тръгна към Министерския съвет. Надзорният съвет на Касата одобри проекта и още днес спешно го изпрати към ресорното ведомство.