Управляващите обсъждат нови закони в сектора за сигурност. Една от промените предвижда парламентът да назначава шефовете на Националната служба за охрана (НСО) и на разузнаването, а не както е сега - с президентски указ. Депутати отричат да е обсъждана смяната на сегашния началник на НСО, каквито информации се появиха по-рано днес.

Смяната на директора на НСО Тодор Коджейков не е обсъждана, заяви началникът на Комисията по отбрана Янко Янков. Според него обаче началникът на НСО и началникът на националната разузнавателна служба трябвало да се предлагат и избират от парламента, както председателят на ДАНС.

„Ще настоявам парламентът да има водещи функции при определяне на ръководителите, защото контролът започва оттам”, заяви Янков. Предложението ще бъде внесено наесен в парламента.

В момента генерал Тодор Коджейков е в отпуск и от НСО отказват коментар. Президентът Росен Плевнелиев не е коментирал планираните промени, но в миналото неколкократно е подчертавал, че НСО трябва да остане на подчинение на президентската институция, за да се гарантира надпартийност в работата на службата, и да бъдат спокойни всички политически лидери, че ще бъдат пазени по правилата.