Парламентът ще гласува оставката на кабинета „Борисов 2” в сряда – 16 ноември, в 14 ч., съобщи репортерът на bTV Елица Попова.

Това е решението на председателския съвет в НС, който се събра, след като премиерът Бойко Борисов депозира оставката на правителството.

На пресконференция депутати от ГЕРБ обявиха, че ще внесат проект за решение, с което се дава "зелена светлина" за работа по законови промени, които да съответстват на резултата от националния референдум. Данаил Кирилов от правната комисия уточни, че ако задължителното гласуване вече е залегнало в нормативен документ, то въвеждането на мажоритарна система ще изисква ремонт на Изборния кодекс, а свалянето на партийните субсидии до лев за действителен глас ще стане с промяна на Закона за политическите партии.

От ГЕРБ са готови и на вариант, при който субсидията да отпадне въобще.

"Надяваме се пленарната зала да подкрепи до 15 декември правна комисия да е внесла докладите за второ четене и да се осъществи второ четене в самата пленарна зала", посочи Кирилов.

От думите на него, на Десислава Атанасова и на Димитър Главчев, стана ясно, че ГЕРБ още нямат яснота как точно ще настояват да се въведе мажоритарната система при избор на парламент.

"Това прилагане е много сложно, касае се за доста принципни въпроси. Техният дебат е редно да се състои в рамките на парламентарните комисии. Досега ние сме събрали всички публикации, всички студии и монографии за мажоритарното гласуване във всички видове системи, които се прилагат. Ние не можем да гадаем каква ще е окончателната воля на НС", отбеляза Кирилов.

До оставката се стигна, след като ГЕРБ загуби президентските избори на втория тур от кандидата на БСП Румен Радев.

В четвъртък и петък народните представители ще разглеждат и гласуват на първо четене Бюджет 2017 г., както и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса.

От Министерството на финансите обявиха днес, че няма да оттеглят проекта на бюджет за следващата година.

След гласуването на оставката на правителството настоящият президент Росен Плевнелиев трябва да покани първите две политически сили в парламента да съставят нов кабинет.

Ако те откажат, президентът предлага на трета формация по негов избор. При положение, че всички партии откажат да сформират правителство, Плевнелиев трябва да назначи служебно правителство.

Той обаче не може да прекрати мандата на този парламент три месеца преди края на мандата му.