Парламентът събра кворум, за да гласува оставката на кабинета на Пламен Орешарски. Председателят на Народното събрание Михаил Миков поздрави присъстващите в пленарна зала с "Добро утро, многобройно народно представителство". 175 души осигуриха кворум за гласуване на оставката.

Снимка: БГНЕС

Миков обяви, че се предлага първа точка от дневния ред да бъдат разискванията по оттеглянето на кабинета „Орешарски”, при което се чуха силни ръкопляскания. Михаил Миков предупреди: „Не бързайте да се радвате”. В залата бяха лидерите на парламентарно представените партии, с изключение на Волен Сидеров. Министрите и премиерът Орешарски също дойдоха в НС.

Очаквам днес да гласуваме оставката днес, заяви на влизане в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан. „Очаквам бързи консултации при държавния глава. Очаквам другите политически сили да не правят опити да реализират какъвто и да е друг мандат. Очаквам светкавично връщане на мандата, в един и същи ден”, заяви още Местан.

Запитан дали Делян Пеевски ще бъде излъчен за депутат в следващия парламент, лидерът на ДПС каза, че това е въпрос към местните структури на партията. Те ще излъчат своите номинации до 15 август.

Местан каза още, че България "има някакви шансове" да реализира позиция на Върховен представител по външната политика на ЕС. Като име той "артикулира" Кристалина Георгиева и припомни изразената за нея подкрепа от премиера в оставка Пламен Орешарски.

„Когато една партия печели изборите, нормално е нейният лидер да бъде номиниран за министър-председател”. Това каза пред журналисти заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Смятам, че българските граждани ще си направят много добра равносметка за това, което се случи за една година. Разбира се, че ако ГЕРБ има пълно мнозинство, ще може да върне държавата. Смятам, че българските граждани ще дадат подкрепа за ГЕРБ”, каза още Цветанов.

Според вътрешния министър Цветлин Йовчев кабинетът няма вина за кризата в КТБ. "Правителството, в рамките на своите правомощия, направи всичко възможно. Министърът на финансите положи огромни усилия, включително бе готов да направят компромис с неща, за които не е убеден", подчерта Йовчев. Вътрешният министър обяви, че е дошъл в сградата на Народното събрание, защото очаква депутатите да гласуват оставката на правителството.

Президентът Росен Плевнелиев свика днес на консултации парламентарно представените политически партии след като бъде гласувана оставката на правителството, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Ще бъдат обсъждани бъдещите действия на партиите до насрочване на дата за предсрочни парламентарни избори.

От президентската администрация пазят пълна конфиденциалност около имената в бъдещия служебен кабинет. Имената, които вече си завъртяха в медийното пространство, са на подуправителя на БНБ Калин Христов за финансов министър, на началник на кабинета на президента Екатерина Захариева като регионален министър. Упорито се говори, че отново в кабинета ще бъде поканен генерал Николай Петров- началник на ВМА, за здравен министър.