Със 184 гласа „за”, 34 -”против” и 8 - „въздържали се” от общо гласували 226 днес депутатите приеха промените в Конституцията на България.

"За" бяха всички партии освен бсп и двама независими, а осем депутати от АБВ се въздържаха.
Голямата изненада обаче дойде от "Атака", които по традиция изиграха ролята на "златния пръст" и дадоха цели 9 гласа за реформата. 

Ето и разпределението на гласовете:

Снимка: bTV

Явор Нотев от "Атака" коментира след гласуването, че парламентарната група е гласувала "за", за да спести време и да може да се гледат промените по кратката процедура. Той отрече да има сделка между неговата партия и управляващите.

При изказванията в пленарната зала по-рано днес, повечето политически партии се обявиха за конституционните промени. Единствената партия, която твърдо се изказа против е БСП. АБВ отново направиха уговорки, че не са съгласни с някои от постановките, но въпреки това ще дадат един глас на своя председател на парламентарна група, за да демонстрират своята воля за промени.

Повечето корекции в текстовете, с които някои от партиите не са съгласни, ще бъдат направени между първо и второ четене.

Денят започна с оптимизъм от страна на премиера, който се появи на заседанието на председателския съвет в парламента.

„Аз съм оптимист, че всички партии разбраха колко ни е важно и ще подкрепят закона на първо четене”, обяви премиерът. Причината за бързането на управляващите стана ясна от думите на правосъдния министър, който изслуша целия дебат.

„Има 160 гласа, които са минималните, въпросът е да получим 180 които ще осигурят бързо протичане на процеса, за да имаме резултат преди януарския доклад, което е важно от външно политическа гледна точка”, призна Христо Иванов.

Въпреки това дебатът в залата се разгорещи. А от ДПС обясниха, че между първо и второ четене ще поставят своите искания за промени в текста.

При такова мнозинство, НС влиза в процедурата на Чл. 155. (1), който казва, че "Народното събрание приема закон за изменение или допълнение на Конституцията с мнозинство три четвърти от всички народни представители на три гласувания в различни дни".

Второто четене на конституционната реформа вероятно ще е след изборите. Тогава в два поредни дни депутатите ще трябва отново да съберат 180 гласа.

Президентът Росен Плевнелиев поздрави депутатите за гласуваните промени. Според него така те са показали, че в името на националния интерес могат да загърбят своите различия.

Освен това днес в парламента между представители на медиите и депутати беше подписано споразумение срещу речта на омразата по време на кампанията за предстоящите местни избори. Автори на споразумението са 12 медийни и неправителствени организации.

Подписаха го 7 парламентарни партии, без „Атака”.