Здравната реформа на министър Петър Москов е пред финал. Днес депутатите приеха окончателно на второ четене промените в Закона за лечебните заведения. Дебатите продължиха през целия пленарен ден и наложиха дори удължаването на работното време.

Здравната каса вече няма да финансира всички болници, а на местата с прекалено много лечебни заведения ще сключва договори само с част от тях.

Задължителната здравна карта ще определя конкретните потребности от болници и медицински специалисти по места, а подборът кои звена да финансира касата и кои не ще става по критерии, определени от Министерския съвет.

Отпадна обаче предложението на здравния министър за приватизацията на лечебните заведения.

Срещу тази негова идея преди време се обявиха и от управляващите, и от опозицията. Впоследствие по настояване на министър-председателя Бойко Борисов документът остана в законопроекта, но не получи подкрепа.

„Днешното гласуване беше ясна демонстрация, че управляващото мнозинство съществува. То гласува днес точно така, както гласува за правителството преди осем месеца”, коментира Петър Москов след приемането на закона.

С допълненията парламентът даде зелена светлина на болниците да търсят обединение, връзки помежду си, за по-добро лечение на пациентите и в същото време да се пести от обема от неприсъщи медицински разходи. Така ще може по-голяма част от парите да остават за реално лечение и за възнаграждение на медицинския персонал, обясни Москов.

Друга заслуга на промените според него е в определянето на ясен механизъм, по който министерството чрез законовите разпоредби ще спре роенето на различни болнични структури, без това да накърни здравния статус на хората.

Предвижда се НЗОК да изисква гаранции от болниците само за определени заболявания от основния пакет, за които е нужна комплексна терапия, че разполагат със съответната кадрова, апаратурна и инфраструктурна обезпеченост.