След като не събраха кворум за заседанието днес, депутатите решиха да почиват до президентските избори.

Те си гласуваха близо месец ваканция преди вота, насрочен за 6 ноември. За това време те ще получават заплати, но няма да ползват колите на парламента. 

Предложението за почивка от днес до 4 ноември направи депутатът от „Атака” Николай Александров. Възможно е тя да бъде удължена, ако има балотаж на 13 ноември.

За предложената ваканция гласуваха 90 народни представители, против бяха 27 и 7 се въздържаха.

Първоначално идеята беше депутатите да почиват от 26 октомври.

Комисиите ще продължат да работят, ако трябва след изборите ще имаме извънредни заседания, обяви зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев.

По думите му предложението на "Атака" за по-дълга ваканция е направено спонтанно.

Предходното заседание на парламента – на 7 октомври, беше прекъснато предсрочно от председателстващия Главчев заради размирици в пленарната зала.

От БСП обвиниха управляващите, че се страхуват от опозицията и затова са организирали да се удължи ваканцията. 

Социалистите започват от днес консултации с останалите парламентарни групи и събиране на подписи по процедурата "свикване на работа на парламента с подписка на народни представители". Това обяви в кулоарите лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Според БСП ГЕРБ са разпуснали парламента поради страх от предстоящия вот на недоверие.

“Tе не се ли тревожат от народа си, че няма да работят, а ще получават заплати? Защо не отидат да го кажат на миньорите в Бобов дол”, попита Нинова.

Oт ГЕРБ пък обвиниха БСП, че използват всяко заседание за предизборна агитация, при това - безплатна.

"В петък развяваха байряци. Утре какво ще ни се случи - може би някой ще се обеси на балкона? Не е редно НС да се превръща в цирк", коментира Цвета Караянчева.

В крайна сметка БСП и ДПС събраха 51 подписа за свикване на парламента в 7-дневен срок. От ГЕРБ заявиха, че ако бъде насрочено, ще го уважат.

БСП и ДПС предлагат за извънредното заседание 3 точки  - отмяна на решението за едномесечна ваканция, разглеждане на търговското споразумение с Канада и парламентарен контрол.

Снимка: bTV