Народното събрание ще избере председател на Сметната палата днес. Кандидатите за председател са двама – Горица Грънчарова, предложена от парламентарната група на Патриотичния фронт и Цветан Цветков, предложен от парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторския блок.

Рано тази сутрин Патриотичният фронт обаче оттегли своята кандидатура за председател на Сметната палата.

Решението бе обявено от парламентарната трибуна от председателя на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Така единственият кандидат за поста остава кандидатът на ГЕРБ и Реформаторския блок Цветан Цветков.

Само преди седмица Грънчарова и Цветков бяха изслушани от комисията по бюджет и финанси, представиха своите концепции и отговаряха на въпроси от народните представители.

Като свой приоритет Грънчарова заложилукрепването на Сметната палата като независим външен одитен орган.

Цветков ще фокусира своята дейност върху национално значими теми по политики и програми, прилагани в чувствителни за обществото области като енергетика, здравеопазване и сигурност.

Преди това ще бъде гласувана Годишна програма на Народното събрание по въпросите на Европейския съюз, внесена от парламентарната Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.