В един от последните дни на 41-то Народно събрание и без подкрепата на депутатите от БСП парламентът прие окончателно няколко законодателни промени и приключи работа поради изчерпване на дневния ред.

Представителите на опозицията отказаха да участват в пленарното заседание с аргумента, че дневният ред на парламента не отговаря на този на протестиращите граждани.

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за енергийната ефективност, които предвиждат увеличаване на сградите с близко до нулево потребление на енергия, енергийно сертифициране на сгради, създаване на система за независим контрол на сертификатите за енергийни характеристики и докладите от инспекциите.

Освен това бяха приети и промени в Закона за чужденците в Република България. Основната им цел е бежанците и лицата, които се ползват с международна закрила, да могат да придобият статут на дългосрочно пребиваващ в ЕС след петгодишно законно и непрекъснато пребиваване в Република България.

Въпреки критиките на депутата от БСП Мая Манолова, парламентът ратифицира и спогодба между Република България и Конфедерация Швейцария за избягване на двойното данъчно облагане на доходите и имуществото.

Предстои утре Народното събрание да разгледа важните промени в Закона за енергетиката, които да дадат възможност на ДКЕВР да променя цените не само веднъж годишно.