240 хил. лв. с ДДС ще бъдат платени от държавния бюджет за кафе и минерална вода за нуждите на Народното събрание, става ясно от документация за обществена поръчка.

Изборът на изпълнител ще се осъществи на принципа на подадена най-ниска цена.

80 хил. лв., без ДДС, ще плати Народното събрание за кафето на депутатите и участващите в заседанията на комисиите и срещите, които се провеждат в парламента. Още 120 хил. лв. ще бъдат похарчени за малки минерални води.

Снимка: bTV

Поръчката е до изразходване на договореното количество или за максимален срок от 2 години.

Имайки предвид, че броят на депутатите в парламента е 240 души, грубо на политик се падат по 1000 лв. за кафе и вода през следващите две години.

Снимка: bTV

Депутатът от АБВ Петър Кадиев, участник в две комисии, казва, че в транспортната комисия „винаги носят и кафе, и вода и винаги се възползвам, защото умората е голяма“.

„Може би е това, което поднасят на гостите в комисиите, ако е за 240 хил. лева. Аз моето кафе ще си го плащам оттук нататък“, зарече се колегата му от „БСП – Лява България“ Георги Божинов.

„Аз винаги сама си купувам кафето. Обичам съвсем нормално, еспресо“, коментира и независимата Ана Баракова.

Димитър Шишков от Реформаторския блок добави, че депутатите може да си съберат по 2 лв. за кафе, а тези пари „да ги дадем за нещо по-добро“.

„Кафето в групата са закупува от лични средства на народните представители“, увери секретарят на ПГ на ГЕРБ – Станислав Иванов.

В клуба на народния представител кафето струва 40 ст.

Над 200 хил. лв. отдели наскоро Народното събрание и за езикови курсове на депутатите.

Предвидени са три курса – по английски, немски и френски. Общата им стойност, с ДДС, е 216 хил. лв.