Поне 13 депутати се впускат в битката за кметско място. Всички те са от управляващото мнозинство.

В този парламент мнозинството е от 4 партии, които към момента имат общо 135 депутати. Ако 12-13 от тях са кандидати за кметове, то кворумът ще виси буквално на косъм. Което ще даде възможност на опозицията да диктува дневния ред на Народното събрание.

8 депутати от ГЕРБ вече са номинирани за градоначалници. Трима са от Патриотичния фронт, един – отцепник от ГЕРБ и 1 – от Реформаторския блок.

Красимир Богданов е депутат от Патриотичния фронт. Очаква за кметското място във Враца обаче да бъде подкрепен от по-широка коалиция. Богданов смята, че отсъствието му от парламента, докато воюва за кметския пост, няма да е фатално за мнозинството.

„Както виждате, в последните няколко месеца мнозинството е неофициално затвърдено между две партии, които на документи не са партньори, но си помагат винаги при важни решения”, коментира той.

Не така смятат обаче от ГЕРБ. Още преди няколко дни те предупредиха, че проблемът е сериозен.

„Преди всичко да имаме кворум, защото знаете, че той е ангажимент на тези, които формират парламентарното мнозинство”, коментира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Снимка: bTV

Тъкмо ГЕРБ обаче дават най-много депутати за кметската битка. Те са 8 и ще се включат в битките за Перник, Шумен, Търговище, Ловеч, Гоце Делчев, Сандански, Разград и Долни Чифлик.

Снимка: bTV

Депутатски сблъсък ще има и в Пловдив, където един срещу друг ще се изправят отцепилият се от ГЕРБ Здравко Димитров и патриотът Славчо Атанасов.

Снимка: bTV

Според Димитров е редно всички депутати-кандидати да са в отпуск. Или да идват на работа в името на кворума. „Ще бъда там и ще си разпределям времето между София и Пловдив, така е редно”, заяви той.

Сред кандидатите са още Вили Лилков от Реформаторския блок и Искрен Веселинов от Патриотичния фронт. Опозицията засега е пас по темата.

Засега БДЦ, ДПС, Атака и АБВ също нямат номинирани депутати. Окончателният брой на кандидатите за кметове в парламента ще е ясен до няколко дни. Регистрацията на партиите и коалициите в Централната избирателна комисия за кметските избори на 25 октомври започва утре, 25 август, и ще продължи до 9 септември.