С промяна в парламентарния правилник, депутатите отмениха блицконтрола. „За“ предложението гласуваха 113 народни представители, „против“ -83, „въздържали се“ -0 , с което то бе прието.

От ГЕРБ предложиха да отпадне блицконтролът в първата сряда на месеца, в рамките на който министър-председателят и неговите заместници се явяват пред Народното събрание и отговарят на актуални устни въпроси за общата политика на правителството.

„Поставили сте си целта да изкарате 4-годишен мандат, но избраният от вас път е най-бързият към предсрочното му прекратяване”, заяви депутатът Жельо Бойчев от „БСП за България” по време на дебатите.

Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че институтът на блиц-контрола се запазва в комисиите и министрите ще дават сведения пред тях, а колегата му Александър Ненков посочи, че на всички било известно, че блицконтролът е направен за политически дивиденти.

Павел Шопов от ПГ на „Обединени патриоти“ призова парламентът да се върне към старата си практика, защото блиц-контролът не е издържал на времето. Шопов определи блицконтрола като „силно пропагандно средство”.