Лидерът на БСП Сергей Станишев пусна своя вот за „радикалната промяна, от която има нужда страната”. Той гласува в Националното музикално училище „Любомир Пипков" в София.

„Гласувах за това децата ми да останат в България, да се гордеят с нашата страна като европейска страна, в която всеки е свободен, а не под натиск и унизен, за България, в която въздухът трябва да се пречисти,” заяви председателят на левицата.

Той посочи, че изборният ден е най-важният в една демокрация, защото всичко е в ръцете на хората. „Те имат уникалния шанс веднъж на четири години да променят всичко, да определят своето бъдеще, бъдещето на децата и родителите си и бъдещето на цялата държава. В една свободна държава няма по-важен ден,” допълни Станишев.

Лидерът на БСП не пропусна да коментира и разследването на прокуратурата в печатницата на „Мултипринт” в Костинброд, където бяха открити 350 000 готови за изнасяне бюлетини. Той определи разкритията на държавното обвинение като „безпрецедентен заговор срещу свободата, срещу Конституцията, срещу демокрацията”.

„Това е посегателство върху основното право на хората със своята воля и своя глас да определят на кого имат доверие. Тези, които са поръчители след изборите трябва и ще понесат цялата отговорност за извършеното. Ние не знаем дали откритите 350 000 фалшиви бюлетини са цялата партида и дали още толкова не циркулират из страната с цел да се подмени вота,” заяви председателят на БСП.

Той увери, че социалистите ще направят „всичко възможно и невъзможно” да блокират всякакви опити за манипулация на вота. По този повод той съобщи, че към полунощ трябва да са готови първите резултати от паралелното преброяване на австрийския институт SORA, нает от БСП и още четири партии.

„Трябва да вярваме в демокрацията, защото това е най-добрата система. Демокрация означава „народоволастие" и точно на днешния ден всеки един от нас има възможност да покаже, че той е господарят на държавата, а не някаква групировка или политическа клика", подчерта Станишев.

Станишев определи изказването на служебния премиер Марин Райков, че вчерашните събития са истерични като „абсолютно неуместно и нелепо". Служебното правителство до сега не си е свършило, както трябва работата, защото тяхна отговорност беше да не се допуска подобно нещо,” заяви още лидерът на социалистите.