По-прецизни текстове в Наказателния кодекс за кражбите на жп елементи, предлага министърът на транспорта Данаил Папазов. Пред транспортната комисия в Народното събрание той беше попитан от депутата от ГЕРБ Ивайло Московски дали предлага намаляване на наказанието за това престъпление от сегашните между 5 и 15 години затвор и дали е разпореждал на служителите си вече да не третират железопътната инфраструктура като критична.

Повод за въпроса станаха изказвания на Папазов след катастрофата край гара Яна, когато предлагаше поне 8 години затвор кражба на релси, колкото е и наказанието за тероризъм. "Искаме текстовете да се прецизират, така че да се предявява за всяко нарушение, което касае жп инфраструктурата и подвижния състав", поясни Папазов. "В момента е записано "железният път". Кое е железен път е обект на различно тълкувание", продължи той.

Според министъра трябва да има различни по размер наказания за различните видове нарушения, кражби и други щети по жп инфраструктурата - например за някои от 2 до 8 години затвор, за други - от 3 до 10 или от 5 до 15. По думите му не са прецизирани и текстовете за морския транспорт.

Всички предложения на транспортното министерство ще бъдат предадени чрез вицепремиера Зинаида Златанова в парламентарните комисии. „Вандалският акт между гарите Яна и Мусачево е чисто терористичен. Нямам информация да има наказани към настоящия момент. Основното е да се предприеме превантивна марка, така че това да не се допуска”, заяви Папазов.

По думите на министъра са направени над 1400 проверки, вследствие на които са съставени около 80 акта за нерегламентиран превоз. Обобщените данни показват, че за половин година са спрени 18 автомобила, като 5 от тях доказано са извършвали незаконен таксиметров превоз, стана ясно вчера. Контролните органи често остават с вързани ръце, ако поне един от пътниците не си признае, че е платил за този транспорт.