Докато текат може би последните часове на този парламент, депутатите спориха за Закона за съдебната власт и дали и 24 май да бъде национален празник.

Още в началото имаше словесен сблъсък: Поводът: ГЕРБ поискаха да се удължи срокът между двете четения на Закона за съдебната власт, който урежда действието на европейската прокуратура у нас.

„5 дни са малко за толкова важен закон, нека добре обмислим текстовете в него“, каза Радомир Чолаков, депутат от ГЕРБ–СДС.

От „Продължаваме промяната“ се усъмниха, че се цели умишлено забавяне на закона.

„ГЕРБ и ДПС направиха всичко възможно този законопроект да бъде забавен и да не бъде приет, но се надявам всички останали, които искат да се случи нещо по съдебната реформа и европрокуратурата, да не подкрепят", заяви Настимир Ананиев, депутат от ПП.

"Моля да не допускате от тази трибуна „провалени политически цветарки“, които са управлявали с Борисов, и то успешно, негови ортаци по шкафчета, да раздават тук морал. Не позволявайте на долни лъжци от тази трибуна да ръсят обиди“, каза Хамид Хамид, депутат от ДПС.

Това доведе до наказание на Хамид Хамид.

„Възразявам срещу предложеното наказание и предлагам Миро Иванов да бъде наказан за това, че позволява от тази трибуна Ананиев да лъже безогледно“, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадай.

„Единственото, което правя, е да не толерирам език на омразата и обръщенията между депутати с оскърбителни думи, отговори Иванов. И, г-н Карадайъ, много съжалявам, че за 7 месеца не сте запомни ли моето име - то е Мирослав, а не Миро“, отговори Мирослав Иванов, и. д. председател на НС.

Впоследствие спор възникна и заради идеята на ГЕРБ-СДС 24-ти май, а не трети март да е национален празник.

Депутатите на няколко пъти прекъсваха заседанието си, а накрая то беше прекратено, след като се оказа, че няма кой да зададе въпрос на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков.