Драгомир Стойнев не е представлявал БСП в правителството на Пламен Орешарски и не е изпълнявал нищо от програмата на партията. Това заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров в студиото на „Лице в лице”.

По думите му срещу зам.-председателя на БСП няма координирана атака, но депутатът Явор Куюмджиев е казал на последния пленум верни неща.

Овчаров заяви, че председателят Михаил Миков е заел „разумна позиция”: „Каза, че при положение, че се води такава сериозна дискусия, очевидно са необходими промени в ръководството на партията и той е готов да ги предложи на следващо заседание”. Самият Миков до момента не е казвал дали ще се раздели със Стойнев.

„Драго си управляваше министерството без да се съобразява с нито едно от мненията на Съвета по енергетика, чийто председател е Явор Куюмджиев – той не се съобрази нито с мнението на съвета за таксите на съвета, нито с мнението на съвета за „Уестингхаус”, нито за предложенията за назначения в някои структури на енергетиката”, коментира Овчаров.

Той допълни, че „Жоро Христозов, който фактически управляваше енергетиката, беше посочен от Цветан Василев” и заяви, че тогавашният председател на БСП Сергей Станишев трябва да даде отговор на въпроса кой е предложил Драгомир Стойнев. Овчаров намекна, че знае отговора.

Южен потоп

„Бизнесоперация на един от двамата големи бизнесмени, които управляваха чрез БСП държавата” – по този начин, според Румен Овчаров, се е гледало на „Южен поток” по времето на Драгомир Стойнев.

Той изрази съмнение, че съпартиецът му е щял да анулира търговете за фирмите-изпълнителки на българска територия и запита защо не е направен опит с помощта на останалите страни от проекта и „Газпром” да се търси дерогация в Брюксел.

25 години по терлички

Ексминистърът напомни, че за 25 години БСП е била 4 пъти в управлението и „четирите пъти се измъкваме по терлички” от властта – без да се направи ясен и публичен анализ на успехите и провалите.

Според него групите грешки от времето на кабинета „Орешарски” са, че тогавашното „червено” ръководство са направили БСП „директен изпълнител на интересите на икономическата групировка на Цветан Василев и Делян Пеевски” и са допуснали партията да се превърне във „функция на бизнес проектите и политиките” на друга политическа сила.

„Ако се правим на интересни, че това не се е случило – просто защото след зимата идва пролетта, сигурно следващия път имаме 100-ина хиляди гласоподаватели или 200. Видях вънка Велизар Енчев... нашите гласоподаватели няма да вярват на лъжи”, заяви Овчаров.

И допълни: „Партията има нужда от сериозно разтърсване, от някакъв катарзис. Досега се възраждаме и си възстановяваме доверието снишавайки се”.