„Наложи се смяна на ръководството на БЕХ, тъй като председателят на холдинга г-н Михаил Андонов подаде оставка заради отнетия му достъп до секретна информация”. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на икономиката Драгомир Стойнев.

Според него това означава, че той не може да посещава важни стратегически за страната обекти. „Поради тази причина взех решение да бъде сменен целият борд на БЕХ”, поясни министърът. А на въпрос защо е му е отнет достъпът, Стойнев каза: „Доколкото знам, има досъдебно производство и когато има такава процедура се отнема достъпа до секретна информация”.

В началото на април главният прокурор Сотир Цацаров обяви за образувани пет нови дела за умишлена безстопанственост в ресорното енергийно министерство, НЕК, ДКЕВР и едно разследване, което се води лично срещу шефа на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов. Той е проверяван от прокуратурата заради неизгодни контракти с адвокатски фирми за представителство на енергийния холдинг в съда и за оказване на правна помощ

„За да реформираме нещо, първо трябва да го спасим. В момента това са наистина кризисни, спешни мерки, за да спасим както икономиката, така и енергетиката, а също така да създадем и повече работни места. Това са наши основни цели и затова се нуждаем от подкрепата на парламента. Без подкрепата на парламента няма как това да се случи”, заяви Драгомир Стойнев

Той посочи, че през първите 5 месеца на 2013 г., в сравнение с 2012 г., производството на електроенергия е намаляло с близо 20 процента, потреблението – с близо 10 процента, а износът – с около 60 процента. „Нека да се обединим, защото една политическа нестабилност в този момент не може да бъде понесена от българската икономика”, каза министърът.

„Аз се радвам, че има гражданско общество. Това е много хубаво, но трябва да се обяснят на хората конкретните мерки, които правим за държавата и всички да се обединим за спасението на държавата”, посочи той.