Представители на ГЕРБ внесоха в прокуратурата сигнал за проверка на строителството и финансирането на ВЕЦ „Цанков камък”. Още в петък управляващите коментираха, че едва 7 години след завършването на знаковия за Тройната коалиция проект, вече се налага да се заделят средства за сериозен ремонт.

„Надявам се, че съвсем скоро цялото ни общество ще разбере дали този проект, струващ 1 млрд. лв., е бил необходим за обществото”, посочи Десислава Атанасова след подаването на сигнала.

Колегата й Александър Ненков отбеляза, че „Цанков камък” се е оскъпил 3 или 4 пъти, за да стигне до сегашната си стойност. „Този проект няма никакво отношение нито към енергийната система, нито към икономиката”, подчерта той, като отбеляза, че приходите от електроенергия, продадена на НЕК на преференциални цени, през миналата година са били 15 млн. лв., а тази година може да са и под 10.

Според двамата хидровъзелът може да е опасен след като от НЕК са установили, че е спукана неговата чашка.

По думите на Ненков „Цанков камък”, „Белене” и прехвърлянето на мина „Ораново” са „проекти за милиарди, не става въпрос за суджуци, за някоя сделка в НДК”.

Атанасова отбеляза, че „Цанков камък” е реализиран с енергиен министър Румен Овчаров и заместник Корнелия Нинова, която сега би било добре да коментира дали новият антикорупционен орган трябва да се занимава с проекта.

Реакциите

Не ми става ясно от ГЕРБ срещу кого внасят сигнала за „Цанков камък“, заяви на пресконференция зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

„Прокуратурата е за това да проверява. Стана ясно обаче, че нямаме проблем с техническите характеристики на хидро-техническите съоръжения. По договор е ясно, че на 6-ата година язовирът трябва да се източи и да се огледа дъното. НЕК е обявило обществена поръчка за под 100 хил. лв. Представете си това огромно съоръжение и обществена поръчка за под 100 хил. лв. за пукнатини. Ремонтът на един плувен басейн е три пъти повече. Всичко останало защо се прави, питайте колегите от ГЕРБ", заяви социалистът, цитиран от „Фокус”.

Консултантски хонорар за „Цанков камък” в размер на 1,5 млн. лв. получи почетният днес лидер на ДПС Ахмед Доган. Някои наблюдатели определиха активизирането на ГЕРБ по темата като заявка за атака срещу Доган. „Защо ме забъркват във всички проблеми на държавата, от пет години аз не съм в реалната политика”, коментира той пред сайта „Епицентър”.