С конкретни факти и доказателства категорично опровергахме неверността на спекулациите, които се разпространяват от наши опоненти и в някои турски медии, за някаква забрана наши колеги да посещават Турция или пък за преориентация на ДПС. Това заяви в парламента съпредседателят на партията Четин Казак, цитиран от БТА.

Коментарът му беше във връзка с визитата на част от ръководството на движението в Анкара в началото на седмицата. Казак заяви, че по темата и по отношение на Ахмед Доган и Делян Пеевски има множество инсинуации.

„Самият факт, че влязохме и пребивавахме безпрепятствено в Турция показва, че този списък е абсолютно фалшив, той е пълна измишльотина”, подчерта Четин Казак.

Отидоха в Анкара, но не видяха Ердоган

В Анкара делегацията на ДПС е имала срещи с лидерите на двете най-големи опозиционни сили там - Народно-републиканската партия и Партията на националното движение, но не и с представители на управляващата политическа сила.

„Потвърдихме, че ДПС ще продължава да бъде либерална формация с евроатлантически профил и получихме пълна подкрепа и поощрения от председателите на двете опозиционни сили”, обясни Четин Казак.

Според него съвсем скоро и управляващата в Турция партия ще осъзнае, че „явно някой ги подвежда и ще възстановим отново добрия диалог”.

Доган – единствен, незаменим, но не и съзерцател

Във връзка с предстоящата през април Национална конференция на ДПС, на която трябва да се реши кой оперативно да ръководи партията, съпредседателят на Движението потвърди, че единодушно активът по места бил твърдо убеден, че единственият незаменим лидер е Ахмед Доган, и всички структури заставали плътно зад него.

„Мисля, че той е дал ясно да се разбере, че не желае да се връща в оперативната политика, но от друга страна няма да остане безучастен съзерцател - ще продължи да отстоява силата и сплотеността на партията”, подчерта Казак.

Той разясни, че за оперативното ръководство и управленската формула на партията ще реши Националната конференция.