Демократично избраното Народно събрание набляга повече на партизанските битки и на процедурните хватки, отколкото на проблемите, поставени от хората. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в коментар на вота на недоверие към правителството, който не мина в парламента.

Според него това, което е останало след проведените дебати, вероятно са били думите на лидера на политическата партия "Атака", който заяви: "Аз отсъствах четири дни и държавата щеше да се срине без мен". "А това е важно да се помни и да се знае", смята държавният глава.

Президентът изрази надежда народните представители "да се върнат обратно към основната си мисия, защото нацията го изисква" и следващия път в НС да има дебати, отговорни решения и чути аргументи и контрааргументи.

"А не пред очите на нацията да се разиграват едни безпринципни и чисто процедурни хватки, които не водят до никъде", отбеляза Росен Плевнелиев.

Той сподели, че е притеснен от ниската степен на доверие на гражданите към Народното събрание. Според него това, което се е случило покрай вота на недоверие, не работи за повишаването на доверието на гражданите към институциите.

Плевнелиев коментира, че държавата се намира в комбинация от няколко кризи - парламентарна, защото парламентът не функционира на висотата на очакванията на гражданите, икономическа, демографска, на доходите. „Всички тези неща, в комбинация, означават само едно – отговорно отношение”, каза той.