В общинските лечебни заведения от следващия месец ще започне изграждането на спешни центрове. Това съобщи министърът на здравеопазването Таня Андреева пред журналисти на семинара на левицата в Боровец.

Оборудването в тези спешни центрове и заплащането на дейността ще бъде поето от държавата. Такъв спешен център ще бъде разкрит и във вече работещата болница в Девин, добави Андреева. Тя обясни, че средствата, които са около 12 млн. лева, ще дойдат от публичната инвестиционна програма.

„Поехме ангажимент за създаване на национална програма за майчино и детско здравеопазване, с която ще се субсидира дейност в кабинети за здравно и социално консултиране в 28 областни болници и 16 общински болници. Там ще се предоставят услуги по здравно обучение, здравни консултации, лечебно-диагностичен процес на млади жени и двойки с репродуктивни проблеми, на бременни и на деца до 18-годишна възраст”, заяви Таня Андреева.

„11 национални болнични комплекси ще бъдат равномерно разпределени. Смисълът им е да осигуряват комплексност при тежки спешни състояния, подобно на „Пирогов”. Те ще бъдат оборудвани с апаратура, ще се погрижим и за специалистите там”, обясни още здравният министър.

На семинара в Боровец Таня Андреева декларира категоричната си позиция, че забраната за тютюнопушене на обществени места н бива да бъде либерализирана.