Вотът на недоверие към Таня Андреева са оставките на нейните колеги от Спешната помощ. Това мнение изрази пред bTV бившият здравен министър Десислава Атанасова. По думите й протестът на медиците е акт на нетърпимост спрямо функционирането на здравната система.

Според Атанасова фактът, че над 100 души от Спешната помощ вече са подали оставка и са застанали зад шефа си д-р Гелев, означава, че те имат много повече доверие на него, отколкото на здравния министър.

„Ако Спешната помощ в София спре работата си за 15 минути, последиците ще са много сериозни, правителството ще падне. Но не е това начинът правителството да си отиде, защото в тези минути може да бъдат изгубени човешки животи”, каза Десислава Атанасова.

„Месеци наред призовавам министър-председателя да смени здравния министър, защото води системата към катастрофа. Няма нито един закон в този сектор, няма лекарствена политика, политика по отношение на Спешната помощ, ресурсовото и техническо обезпечаване. Все още няма шеф на Фонда за лечение на деца - това е следващата бомба, която ще гръмне", предрече Атанасова.

По думите й нищо не се прави и по отношение на НЗОК и дефицита от 500 милиона лева, които се очакват в края на годината. "Тогава не само Спешна помощ ще излезе – ще излязат всички болници, защото хората няма да имат заплати, няма да има лекарства, няма да могат да се плащат на доставчиците нито медикаменти, нито медицински изделия", смята Атанасова.

Според нея около 50 болници се очаква да фалират.