Оставка на кабинета „Орешарски” – панацея на проблемите в държавата според ГЕРБ, равнозначност на задънена улица и парализа на държавата според левицата. Двете крайни позиции по темата представиха пред bTV депутатите Корнелия Нинова от червената партия и Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Нинова очерта двата възможни сценария, пред които е изправена държавата към момента. „Единият е правителството подава оставка – това означава, че за 2014-а няма бюджет на държавата – замразени пенсии, неувеличени майчински, никакви плащания към бизнеса, липса на пари за младежката заетост, стопиране на еврофондовете. Вторият сценарий е оставане на кабинета – замразяване на пенсионната възраст и въвеждане на швейцарско правило, намаляване на сметките за ток, пари за насърчаване на бизнеса да наема млади хора”, обясни социалистът и добави, че предсрочни избори в момента са вредни за България.

Според Корнелия Нинова управляващите няма да прибягнат до използването на полицейска сила срещу участниците в протестната акция „на кафе пред парламента”. Органите на МВР само щели да осигурят разширена зона на сигурност, която да гарантира на депутатите безпрепятствено влизане и излизане от сградата на НС.

Дариткова от сруга страна изтъкна, че парламентарното мнозинство в сегашния му състав е делигитимирано. Затова то не може да изпълни задачите, заради които е бил подкрепен кабинета на Орешарски.

„Продължава да има неясна конфигурация зад това управление. Протестът е срещу този вариант на подмяна на вота. Кабинетът „Борисов” бе на малцинството, но с ясно легитимирана отговорност – доказано бе с връщането на властта на суверена”.