Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка заради съмнения около сделката за продажбата на енергодружеството ЧЕЗ.  

Тя обяви, че иска да изчисти името си. Оказа се компанията-купувач на ЧЕЗ е управлявана от нейни добри познати.

„Тези хора ги познавам, познавам ги от 20 години , но не съм им кума.  Така че тези хора аз ги познавам, и понеже не искам по никакъв повод  да има съмнения по сделката и да се намесва името на премиера, аз разговарях с премиера и това което трябва да се направи, ако има съмнения, и за това аз депозирам своята оставка”, обясни Петкова. 

Оставката тепърва ще се обсъжда в коалицията ГЕРБ – Обединени патриоти.

„Теменужка Петкова е един достоен човек и не иска да оставя каквито и да е съмнения, че има някакво отношение по тази сделка, защото това е сделка между две частни компании.”, обяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Колегите на Петкова бяха изненадани. „Ако всеки, който има някакъв приятел дългогодишен трябва да носи отговорност за действията  му, ми се струва малко странно”, коментира финансовият министър Владислав Горанов.

БСП поискаха омбудсманът Мая Манолова и президентът Румен Радев да вземат позиция по продажбата на енергодружеството, а премиерът да се отчете.

„Уважаваме усилията на премиера Бойко Борисов да приобщи Западните Балкани  към ЕС, подкрепяме го, но настояваме категорично между две вечери и  да дава отговори: Има ли правителството на България отговори за тази сделка и какво му у отношението към нея”, призова лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Няма нужда да драматизираме, аз също изразих опасение, задавах въпроси, в крайна сметка в България има институции, каза депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев.

Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов се оказа изненадан от сделката за ЧЕЗ.

Управляващите обявиха, че е твърде рано да се говори за това кой ще замени Теменужка Петкова.

Премиерът Бойко Борисов коментира от Брюксел оставката и от думите му стана ясно, че ще я приеме, а с коалиционните партньори ще решат кой ще поеме енергетиката.

„Говорих сутринта с нея. Когато са продавани електроразпределителните дружества, ГЕРБ не е съществувал. Ако някой е искал да купува дялове, имали са години наред да го направят. За съжаление, тя действително каза, че ги познава тези хора. Не бих оставил ни най-малко съмнение в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка”, посочи премиерът.

„Почтеното и правилното е – това я посъветвах – да отиде в парламента и да обяви оставка. Като се върна, ще се срещна с коалиционните партньори и ще вземем заедно решение кой да я замести”, уточни премиерът.