Присъдата на Хохегер показва колко е задължително да продължи реформата в съдебната система. По този случай ние сме дали многократни сигнали през годините, написа във Фейсбук страницата си лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Ортакът на Станишев получи 2,5 години затвор, защото е получавал пари от Станишев и Моника, а тук още си играем на комисии. Надявам се, че тази присъда ще активира и изкара на светло огромната далавера за сметка на държавата, извършена от най-приближените хора на Станишев”, коментира експремиерът по повод издадената преди ден от австрийски съд 2,5 години ефективна присъда за лобиста Петър Хохегер.

Часове по-рано темата бе засегната на пресконференция и от депутата от ГЕРБ Димитър Главчев. Той попита защо българската прокуратура още не е казала нищо по случая с Хохегер и „потъналите” милиони за кампания, популяризираща България.

Главчев обясни, че обръща внимание на тази тема отново именно заради получената от лобиста присъда. „През 2006 година Международният пловдивски панаир сключва договор с г-н Хохегер. Интересно е обаче от къде г-н Хохегер знае, че е има такова решение на българското правителство и на 19 август подава оферта в пловдивския панаир, за да извърши създаване на положителен медиен образ на България в Европейския съюз. Три месеца преди това обаче за такова решение знае Моника Йосифова, която сключва договор с адвокатска кантора, за да бъде представлявана пред лобиста Петър Хохегер. По този договор са изплатени близо 1 млн. лева, като от тях близо половината се връщат в подизпълнител във фирма на Моника Йосифова. Хохегер има и сключен директен договор с българското правителство през 2007 година за 1 млн. евро. Това са близо 3 млн. лева, от които около 800 са отишли във фирмата на Моника Йосифова”.

Главчев посочи още, че всички проверки по случая показват, че не са защитени интересите на българските граждани и финансовия интерес на страната ни. „Интересно е защо още няма отговор от българската прокуратура относно този случай, тъй като няма отчетност, която да потвърди, че е извършена посочената в договорите дейност от Хохегер”, отбеляза още Главчев.

Народният представител призова медиите да отразяват позициите на ГЕРБ по случая и заяви, че това негово изказване е „лакмус, за да разбере дали медийният октопод сега действа и нищо няма да излезе по тази тема или има някаква промяна”.