Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави номинирания за премиер Пламен Орешарски, че вече „уцелва” имената на министрите в кабинета си, и му пожела успех, кураж и много характер.

„На Ваше място, колкото и да ви се карат партийните лидери, щях да намеря време да се срещна с първата политическа сила. Трябваше само да се обадите и аз щях да Ви дам своя глас,” увери Бойко Борисов от парламентарната трибуна, след като по-рано председателят на „Атака” Волен Сидеров осигури кворум за заседанието, на което се гласуват структурата и съставът на бъдещия кабинет.

„Заедно със Сергей Станишев, за разлика от много от вас, знаем колко е трудно да си премиер в най-тежката икономическа криза в света. Да се управлява в този момент е изключително трудно и отговорно,” каза още Борисов и се обърна към Пламен Орешарски с думите: „Неслучайно Станишев избра вас, а не пое поста сам.”

„Явно е, че сте се разбрали, ясно е, че ще има правителство, излъчено днес. То трябва да заработи час по-скоро, защото времето в Европа е много тежко, много държави са пред срив,” призова Борисов.

„В компанията на тези партии ще Ви е трудно. Нашата врата като партия обаче към Вас самия остава отворена. Когато пожелаете, можете да се срещнете с мен или с други хора, които са били в управлението и знаят проблемите,” каза в заключение Бойко Борисов и завърши с думите: „Лично на Вас пожелавам успех.”

Последва реплика от Пламен Орешарски, в която той изрази „благодарност за съветите на Бойко Борисов по финансовите въпроси” и допълни: „Само от уважение няма да спомена нищо за Вашите министри и къде ги намирахте Вие.”